Bor du tæt ved kysten og frygter oversvømmelser under stormflod? En kommunal højvandssikring kan være løsningen til at beskytte dit hjem mod de stigende vandmasser. Men hvem tager initiativ til højvandssikringen – og hvad kan du som boligejer gøre for at igangsætte en permanent sikring mod oversvømmelser?  

Hoejvandssikring til private

Et af mange berørte områder

I foråret 2024 kunne man læse om familien Veber Kanstrup fra Sorø Strand, som gentagne gange har oplevet oversvømmelser i deres hjem. I oktober 2023 væltede vandet ind i deres hus, og i januar 2024 stod huset som et ubeboeligt skelet efter endnu en stormflod. Desværre er de ikke alene. Mange boligejere med grund tæt på havet står uden kommunal højvandssikring og må selv dække store omkostninger for skaderne, da forsikringer ofte ikke dækker indtrængen af saltvand.

Et konkrekt løsningsforslag til din kommune

Få svar på flere detaljer om højvandssikringen og se et overblik over alle standardelementer, der kan sammensættes til en mur.

Forebyggende initiativer mod oversvømmelse på egen hånd

Det er muligt at udføre mindre forebyggende tiltag på egen grund for at mindske skaderne ved oversvømmelse. Det kan f.eks. være at lægge sandsække foran døre og vinduer, installere en pumpe i kælderen, afsøge mulighederne for lokal afledning af regnvand (LAR) og være opmærksom på faldet på din belægning.

Langsigtet højvandssikring

Men her ser vi nærmere på en permanent højvandssikring, som i Danmark er et kommunalt anliggende. En permanent højvandssikring er en langsigtet løsning, som stopper vandet allerede før det når private grunde, der i dag oplever oversvømmelse ved stormflod. Den permanente højvandssikring er en betonmur, som opsættes ved kysten og holder vandet tilbage. Der findes flere eksempler på, at højvandssikringen ikke afskærmer for adgang til havet i hverdagen, men kan integreres som en del af havne- eller kystområdet med åbninger, der nemt lukkes til med aluminiumsporte ved stormflodsvarsling.

Hvem tager initiativ til højvandssikring?

Kommunernes Landsforening beskriver, at initiativet til højvandssikring ofte ligger hos borgerne selv. Det betyder, at du som boligejer skal tage det første skridt.

Sådan tager du initiativet til kommunal højvandssikring

  1. Organisér dig med naboer: Tag initiativ til at organisere møder med dine naboer og andre berørte ejere for at diskutere fælles løsninger.
  2. Indsaml underskrifter: En underskriftindsamling kan vise kommunen, hvor mange der er berørt, og hvor stort problemet er.
  3. Dokumentér skaderne: Billeddokumentation af skader kan understøtte jeres sag, når I sender en skriftlig anmodning til kommunen.
  4. Søg rådgivning: Kontakt eksperter i klimasikring for at få rådgivning om specifikke løsninger, der kan fungere i dit område.

Højvandssikring med Oranje Beton

Oranje Beton tilbyder effektive løsninger til højvandssikring. Vores standardløsning, “Le Mur Højvandssikring“, er udviklet i samarbejde med Hasløv & Kjærsgaard Arkitekter og COWI. Dette betonsystem er allerede implementeret på Lemvig Havn og Hellerup Havn – og kan sikre mod højvande op til 210 cm over daglig vandstand. Systemet kan også forhøjes efter behov.

Hvis du tror, Oranjes højvandssikringssystem kunne være en løsning for din kommune, er du velkommen til at kontakte os for mere information eller et uforpligtende prisoverslag. Vedlæg eventuelt prisoverslag og brochure i din ansøgning til kommunen for at styrke din sag.

Et konkrekt løsningsforslag til din kommune

Få svar på flere detaljer om højvandssikringen og se et overblik over alle standardelementer, der kan sammensættes til en mur.